Stichting IJlst Hartveilig

waar is dat voor nodig?

Help je mee ...

... met het in stand houden van 6-minutenzones? Stichting IJlst Hartveilig stimuleert AED eigenaren om hun AED buiten te plaatsen. Daar zitten natuurlijk wel wat risico's aan. Met het werven van donateurs en daarmee geld, kan stichting IJlst Hartveilig zorg dragen voor onderhoud en faciliteren bij het naar buiten plaatsen middels een speciale 'buitenkast'. Maar we hebben niet alleen donateurs nodig, ook vrijwilligers voor hand en spandiensten. 

Word ook donateur

Word donateur voor €10,- per jaar en je helpt IJlst 'hartveiliger' te worden. Jouw bijdrage wordt goed besteed en houd AED's in IJlst in stand. Verder blijf je als eerste op de hoogte van onze activiteiten, voorlichting en AED-cursussen.

Interesse in een AED Cursus?

Stichting IJlst Hartveilig wil medio 2019 in IJlst AED cursussen gaan aanbieden voor inwoners in IJlst. Daarnaast willen we het Burgerhulpverlenersnetwerk in IJlst vergroten en zullen we ons inzetten om iedereen die een AED diploma heeft uitnodigen om burgerhulpverlener te worden.

Ontstaan van de stichting

Het was op een late avond een paar jaar geleden dat in IJlst een oproep uitging via het landelijke Burgerhulpverleners netwerk HARTSLAG NU. Zoals dat gaat bij iedere oproep worden verschillende hulpverleners ter plekke gealarmeerd via een app van HARTSLAG NU. Iedere hulpverlener krijgt via die app een andere taak. Bij iedere 112 'hartstilstand' oproep worden zo'n 10 mensen in de directe omgeving benaderd om te gaan helpen. De kans dat alle 10 in de gelegenheid zijn om te komen helpen is gering, ervaring leert dat er meestal zo'n 3-4 mensen komen helpen. De één gaat naar de plaats van de patiënt om direct te starten met reanimeren en de ander krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde AED op te halen.

En bij dat laatste ging het in IJlst toen mis..... degene die de AED moest ophalen stond namelijk bij de dichte deur van de Utherne en Poiesz, want daar hingen de AED's binnen op dat moment, maar dat was niet goed geregistreerd.

Niets frustrerender dan te hulp schieten en er achter komen dat je jouw taak niet kunt volbrengen. Later dat jaar kwamen drie mensen die allen voor diezelfde hartstilstand een oproep hadden gehad toevallig met elkaar in gesprek over dit voorval. Helaas werd de man in kwestie niet gered en de AED had daar in dit specifieke geval ook niet bij geholpen.  Maar het feit dat er in IJlst niet genoeg AED's 24 uur voor het grijpen hangen in geval van nood dat bleek een feit. Zo ontstond het idee van IJlst Hartveilig, in navolging van de Friese variant 'Friesland Hartveilig' die ook als doel hebben om in heel Friesland AED's bij te plaatsen en het netwerk van Burgerhulpverleners te vergroten.

Voor aanvraag van subsidies, het werven van donateurs en andere middelen is besloten om een officiële stichting op te richten met als doel:

  • 6-minutenzones te creëren en meer AED's naar buiten te brengen
  • burgerhulpverleners te werven in IJlst
  • AED cursussen te initiëren 

De Stichting IJlst Hartveilig bestaat uit vijf bestuursleden:

Saskia Rosendaal (voorzitter), Peter Meylis (Penningmeester/Secr), Maryse van dee Ree, Anne Bakker en Corien Prins.