Burgerhulpverlener via Hartslag Nu
De eerste zes minuten
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Hoe werkt het oproepsysteem?
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is aanmelding van harte welkom!
In IJlst zijn nu zo'n 56 burgerhulpverleners geregistreerd die opgeroepen kunnen worden in geval van een reanimatie. Een uitbreiding van dit netwerk zou mooi zijn. Want ga er maar vanuit dat bij iedere oproep minstens 10 mensen worden gewaarschuwd. Omdat niet iedereen in de gelegenheid of buurt is, is het belangrijk dat we dit netwerk uitbreiden.