Wie zijn wij?

v.l.n.r. Maryse van der Ree, Anne Bakker, Saskia Rosendaal (voorzitter), Corien Prins, Peter Meylis (Penningmeester/Secr)

Vrijwilligers met het hart

op de juiste plek!

Ontstaan van IJlst Hartveilig

Het was op een late avond ergens in 2017 dat in IJlst een oproep uitging via het landelijke Burgerhulpverleners netwerk HARTSLAG NU. Zoals dat gaat bij iedere oproep worden verschillende hulpverleners ter plekke gealarmeerd via een app van HARTSLAG NU. Iedere hulpverlener krijgt via die app een andere taak. Bij iedere 112 'hartstilstand' oproep worden zo'n 10 mensen in de directe omgeving benaderd om te gaan helpen. De kans dat alle 10 in de gelegenheid zijn om te komen helpen is gering, ervaring leert dat er meestal zo'n 3-4 mensen komen helpen. De één gaat naar de plaats van de patiënt om direct te starten met reanimeren en de ander krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde AED op te halen.


En bij dat laatste ging het in IJlst toen mis..... degene die de AED moest ophalen stond namelijk bij de dichte deur van de Utherne en Poiesz, want daar hingen de AED's binnen op dat moment, maar dat was niet goed geregistreerd.

Niets frustrerender dan te hulp schieten en er achter komen dat je jouw taak niet kunt volbrengen. Later dat jaar kwamen drie mensen die allen voor diezelfde hartstilstand een oproep hadden gehad toevallig met elkaar in gesprek over dit voorval. Helaas werd de man in kwestie niet gered en de AED had daar in dit specifieke geval ook niet bij geholpen.Maar het feit dat er in IJlst niet genoeg AED's 24 uur voor het grijpen hangen in geval van nood dat bleek een feit. Zo ontstond het idee van IJlst Hartveilig, in navolging van de Friese variant 'Friesland Hartveilig' die ook als doel hebben om in heel Friesland AED's bij te plaatsen en het netwerk van Burgerhulpverleners te vergroten.

Voor aanvraag van subsidies, het werven van donateurs en andere middelen is besloten om een officiële stichting op te richten met als doel:

  • 6-minutenzones te creëren en meer AED's naar buiten te brengen
  • burgerhulpverleners te werven in IJlst
  • AED cursussen te initiëren



Deze organisaties en instanties helpen mee

Stichting IJlst Hartveilig kan het niet alleen. We hebben naast geld ook hulp nodig van bedrijven en organisaties met kennis en faciliteiten om de AED's en buitenkasten te realiseren. Gelukkig maar, want daardoor hebben we bijvoorbeeld al de bestaande AED van FysioWymbrits naar buiten geplaatst en de AED vanTandarts Meijer IJlst ook met de hulp van Installatiebedrijf Gebr.Sikma uit IJlst. We zijn alle samenwerkende partners zeer dankbaar voor hun hulp, kennis en vertrouwen om IJlst hartveiliger te maken. Naast deze bedrijven zijn we ook zeer blij met de steun van donateurs en het ondernemersfonds IJlst.

Veelgestelde vragen


Onze stichting bestaat uit betrokken en enthousiaste vrijwilligers die het hart op de juiste plek hebben zitten en IJlst hartveiliger willen maken. Daar kunnen we zeker nog hulp bij gebruiken. Om alvast enkele veelgestelde vragen te beantwoorden, vind je onderstaand alvast wat antwoorden op vragen die we soms krijgen. Heb je een vraag die er niet bij staat? Gebruik dan het contactformulier.


Ik heb een AED binnen hangen, kan ik die ook naar buiten plaatsen?

Natuurlijk kan dat, er zijn wel wat technische eisen om een AED naar buiten te plaatsen. Zo heb je een stroomaansluiting nodig en moet de kast onder een afdak geplaatst worden. De buitenkast is anders dan een binnenkast. Wil je meer informatie daar over, laat je door ons voorlichten.


Waarom zit er een slot met cijfercode op een buitenkast?

IJlst Hartveilig heeft als doel om een dekkend reanimatie-netwerk in IJlst te realiseren met 6-minutenzones, voldoende AED’s en mensen op te leiden in AED trainingen.

Een dekkend reanimatie-netwerk van burgerhulpverleners en aangemelde AED’s kan het verschil maken. We willen de AED’s toegankelijk maken voor direct omwonenden en voor burrgerhulpverleners. Om te voorkomen dat de AED’s misbruikt of vernield worden, zijn sommige AED’s van een kast, cijferslot en of camera voorzien.


Ik wil een AED aanschaffen voor thuis of in de straat, kunnen jullie daar bij helpen?

Wij kunnen daar niet bij helpen, maar je kunt wel via de hartstichting een eigen inzamelingsactie voor een buurt AED opstarten. We zouden als IJlst Hartveilig wel graag adviseren in welke buurt een AED van toegevoegde waarde is op de bestaande AED’s.

Kijk hier voor meer uitleg over een buurt AED.


Als ik een AED cursus volgen, ben ik dan automatisch ook Burgerhulpverlener?

Nee, als je een reanimatiecursus hebt gevolgd ontvang je een officieel erkend diploma dat je regelmatig up-to date- moet houden. Je kunt burgerhulpverlener worden als je in het bezit bent van een officieel erkend diploma.

Je leest er alles over op dewebsitevan Hartslagnu.nl

En even voor de duidelijkheid, je moet helemaal niets. Maar hoe meer mensen zich aanmelden hoe dichter het reanimatie-netwerk wordt. Je kunt overwegen om burgerhulpverlener te worden en je aan te melden voor de app HartslagNu, waarbij jij opgeroepen wordt in geval van een reanimatie in jouw buurt.


Kan iedereen leren reanimeren?

Iedereen van veertien jaar en ouder die een normale conditie heeft, kan een reanimatiecursus volgen. Reanimeren is zowel lichamelijk als geestelijk erg intensief. Wij vinden het daarom belangrijk dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd.


Let wel, je kunt je pas aanmelden als reanimatie-burgerhulpverlener als je aan de volgende eisen voldoet:

  • je bent tenminste 18 jaar oud;
  • je hebt een cursus BLS/AED-bediener gevolgd die gegeven is door NRR-gecertificeerde instructeurs waarbij de richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) strikt zijn gehanteerd;
  • je zorgt dat de geldigheid van jouw diploma gewaarborgd wordt door het volgen van jaarlijkse herhalingscursussen.

Vrijwilligers gezocht 

Stichting IJlst Hartveilig bestaat alweer meer dan 7 jaar, dat betekent dat er ook een aantal bestuurswissels op stapel staan de aankomende jaren. Immers, in ieder zichzelfrespecterend bestuur moeten zo nu en dan frisse nieuwe leden toetreden. Om daarin te voorzien hebben we een rooster van aftreden opgesteld, dat maakt dat we vooruit zullen kijken.


Lijkt het jou wat om een bijdrage te leveren aan een hartveilig IJlst en ben je beschikbaar om eens in de twee maanden te vergaderen, creatief mee te denken over acties en verschillende hand en spandiensten te leveren? Dan komen we graag met jou in gesprek.


Voor de nabije toekomst zoeken we enthousuiaste nieuwe (algemeen) bestuursleden, een penningmeester/secretaris en ook mensen die handig zijn met pr&communicatie. Een proefperiode meedraaien is uiteraard mogelijk.