Wat doet IJlst Hartveilig?

De afgelopen jaren is IJlst Hartveilig druk bezig geweest met het realiseren van de zogenaamde 6-minutenzones. Dat kon niet zonder bestaande AED's naar buiten te brengen en toegankelijk te maken voor hulpverleners. Daarnaast is het bestaande netwerk aangevuld met extra AED's op strategische plekken in IJlst. Een mooi resultaat van samenwerken.


De belangrijkste taak is nu het onderhoud goed te organiseren.


We doet IJHV nog meer op dit moment?

  • het organiseren reanimatietrainingen in IJlst ism ANTONIUS ziekenhuis Sneek, zowel basis als herhaal
  • het geven van voorlichting over burgerhulpverleners netwerk en HARTSLAGNU
  • het stimuleren van gezond bewegen en sportieve evenementen in en om IJlst (want zeg nu zelf, voorkomen is beter dan genezen)

reanimatietrainingen

Interesse in een AED training?

Stichting IJlst Hartveilig biedt sinds 2019 in IJlst AED trainingen aan in samenwerking met  ANTONIUS Sneek,  voor inwoners in IJlst. Daarnaast willen we het Burgerhulpverlenersnetwerk in IJlst vergroten en zullen we ons inzetten om iedereen die een AED diploma heeft, uitnodigen om burgerhulpverlener te worden. Hoe meer mensen weten hoe je een reanimatie moet starten en een AED bedient, hoe beter.

Burgerhulpverlening & HartslagNu

De eerste zes minuten

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.


Hoe werkt het oproepsysteem?

Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.


Wie kan burgerhulpverlener worden?

Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is aanmelding van harte welkom!


In IJlst zijn nu zo'n 60 burgerhulpverleners geregistreerd die opgeroepen kunnen worden in geval van een reanimatie. Een uitbreiding van dit netwerk zou mooi zijn. Want ga er maar vanuit dat bij iedere oproep minstens 10 mensen worden gewaarschuwd. Omdat niet iedereen in de gelegenheid of buurt is, is het belangrijk dat we dit netwerk uitbreiden.

bron: filmpje van hartslagnu.nl 

LET OP: Een oproep krijgen als burgerhulpverlener is niet niks en kan best impact hebben.


Praat vooraf eventueel met een ervaringsdeskundige of je dit ziet zitten en of dit bij je past.


Ook als je opgeroepen bent als burgerhulpverlener kan het fijn zijn om te praten over wat je hebt meegemaakt. 


HARTSLAGNU biedt ook nazorg.